Birçok ülkede sokağa çıkma kısıtlamaları, sosyal mesafe kuralları ve iş ya da sosyal hayat ile ilgili diğer düzenlemeler hayata geçirildi. Bununla beraber birçok sektör ağır yara aldı ve hem bunun üstesinden gelebilmek hem de gelecekte böyle bir sorunla tekrar karşılaşmamak için şirketler çeşitli teknolojilerden yararlanmaya başladı.
İnsansız Üretim: Karanlık Fabrikalar Yaygınlaşacak
Covid-19 sürecinde tüketicilerin talep ettiği ürünlerin çoğunun iletilmesi uzun süre mümkün olmadı. Çünkü kamu sağlığı için uygulanan çeşitli düzenlemeler, çalışanların fabrikalara ulaşmasının ve üretimin önüne geçti. Bu nedenle de dünya genelinde birçok şirket, üretim süreçlerinde önemli kayıplar yaşadı. Bu durum uzun yıllardır tartışılan karanlık fabrika kavramının hararetlenmesini beraberinde getirdi.
Karanlık fabrika kavramı, içerisinde hiç insanın bulunmadığı ve insanların en fazla lojistik gibi işlemler için kullanıldığı üretim tesislerini ifade ediyor. Üretim tesisine giren mamüller, robotlar tarafından işlem gördükten sonra ürün olarak çıkıyor ve tüketicilere ulaştırılmak üzere lojistik süreçlere dahil ediliyor. İnsan etkisi olabildiğince azaltıldığı için pandemi gibi bir sorun yaşandığında üretim sekteye uğramıyor.
5G Yatırımları Artarak Devam Edecek
Covid-19 ile beraber insanların internet ortamında geçirdikleri zaman önemli ölçüde arttı. Ancak hala mobil internet altyapısı, istenilen seviyede internet bağlantısı kapsama alanına ve hızına sahip değil. Bu nedenle de 5G teknolojisinin giderek yaygınlaşması bekleniyor. Böylece hem insanların internete daha geniş bir alandan dahil olabilmesi hem de daha yüksek hızlı internet kullanabilmesi sağlanacak. Buna ek olarak şirketlerin süreçlerinde de bazı artılar sağlanacak. Örneğin POS cihazları, arabalar ve birçok farklı cihazda yer alan sistemler 5G uyumlu olacak ve bugünkünden çok daha hızlı bir şekilde işlemler gerçekleştirilebilecek.
Blockchain Giderek Büyüyecek
Temel olarak kullanıcıların ya da sistem içerisinde yer alan çalışanların işlemlerinin bloklara eklenmesi ve bu blokların zincir oluşturmasını sağlayan blockchain teknolojisinin, Covid-19’dan sonra önemini artırması bekleniyor. Finanstan tedariğe kadar geniş bir alanda hızla büyümesi beklenen blockchain teknolojisi, hem çalışanların evden çalışırken de güvenle işlem yapılabilmesini hem de herhangi bir saldırıya karşı sistemin korunmasını sağlıyor. Şirketler dışında kamu otoriteleri tarafından da blockchain’in farklı alanlarda sıkça kullanılması bekleniyor. Bunların başında da güvenilir sağlık hizmetleri geliyor.
Blockchain teknolojisi ile sağlık alanında toplanan verilerin hem hızlıca analiz edilmesinin hem de farklı noktalardan güvenle sisteme dahil edilmesinin önünde şu an için bir engel yok. Buna ek olarak blockchain ile sağlık sektöründe Covid-19 ile birçok ülkede baş gösteren tedarik sorunlarının da önüne geçilmesi bekleniyor.
Temassız Ödeme Yöntemleri Yaygınlaşacak
Günümüzde temassız kart, QR kod ve NFC özelliği ile ödeme yapılması mümkün. Ancak bu özellikler birçok şirket tarafından desteklenmediği için bankaların tanıttığı teknolojiler yaygın olarak kullanılamıyor. Covid-19 pandemisinin hayatın bir parçası olması ile beraber şirketlerin temassız ödeme yöntemlerini yaygınlaştıracağı ve buna bağlı olarak farklı temassız ödeme yöntemlerinin de geliştirileceği düşünülüyor.
Kaynak: https://www.istekobi.com.tr/blog-yazilari/kobilerin-gelecegi-covid-19-sonrasinda-dunyada-yayginlasacak-4-teknoloji