Giriş: Neden Bir Web Sitesine İhtiyacınız Var?
Web sitesi, şirketinizin ürün ve hizmetlerini sergileyen dijital bir alandır. Pazarlama ve iletişim için dijital bir araçtır. Bir web sitesine ihtiyaç duymanızın birçok nedeni vardır, ancak aşağıda en önemlilerini tartışacağız.
Bir web sitesine ihtiyaç duymanızın ilk nedeni, insanların işletmenizi kolayca bulmasını sağlamasıdır. Çevrimdışı bir işletmeniz varsa, insanlar bulunduğunuz yeri bulma zahmetinden geçmek zorunda kalacak; bir web sitesi ile URL’nizi yazıp sizi kolayca bulabilirler.
İkincisi, markalaşmaya yardımcı olur. Web siteleri, şirketlerin kendilerini en iyi şekilde göstermelerine olanak tanır, bu da onların itibarlarını ve müşteri sadakatini oluşturmalarına yardımcı olur. Web siteleri aynı zamanda şirketlerin sosyal sorumluluk inisiyatiflerini veya çevresel çabalarını sergilemelerine olanak tanıyarak bu konuları da önemseyen daha fazla müşteri kazanmalarına yardımcı olabilir!
Site İçeriği: Hangi Alanda Web Sitesi Kurabilirsiniz?
İlk olarak siteyi ne için ve hangi alanda kurmak istediğinize karar vermelisiniz:
- Blog sitesi
- İşinizi ya da ürettiğiniz ürünü tanıtmak
- Online alışveriş sitesi
- E-ticaret sitesi
- Oyun sitesi
- Fotoğraf veya filmlerinizi paylaşacağınız sanatsal bir site
- Haber sitesi
Listeyi hayal gücünüze bağlı olarak istediğiniz şekilde genişletebiliriz.
Nereden Başlamalıyım?
Site Adı (Domain Adresi)
İlk olarak kuracağınız web sitesi içeriğinizle uyumlu olan bir alan adı belirlemeliyiz. Bu yüzden Türkçe karakter barındırmayan, akılda kalıcı, çok uzun olmayan bir domain adresi işimizi kolaylaştıracaktır. Tabi bulduğumuz bu isim daha önce kullanılmıyor ve satışta olmamalı. Arama motoruna “domain sorgulama” yazarak birçok hosting firması sitesine ulaşabilirsiniz. Eğer istediğiniz isim daha önce alınmışsa, farklı uzantılarla (.com yerine .net veya başka bir sürü seçenek mevcut) almayı deneyebilir ya da isimde oynama yapabilirsiniz.
Satışta olan uygun domaini tespit ettiğinizde bu ismi belirlenen ücret karşılığında minimum bir yıllığına veya daha uzun süre ile alabilirsiniz. Bu konuda tavsiyemiz, uzun vadeli bir proje üzerinde çalışıyorsanız alan adınızı 4-5 yıllık olarak almanızdır. Bu sizi hem yıllık fiyat artışlarından koruyacaktır hem de Google nezdinde sitenize artı bir puan kazandıracaktır.
Hosting (Barındırma Hizmeti) Seçimi
Domain kiralamasından sonra yapılacak olan iş, ihtiyaçlarınıza karşılık verecek olan hosting hizmeti kiralanmasıdır. Hosting, web sitenizi içinde bulunduran ve yayınlayan server sistemine verilen addır. Web sitenizin ziyaretçi sınırı, domain isminiz uzantılı alınacak mail adresi sayısı, depolama disk alanı büyüklüğü, eklenebilecek alt domain sayısı, kullanıcı trafiği, SSL gibi özellikler seçeceğiniz web sitesine ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde yıllık olarak fiyatlandırılıp, seçiminize sunulur.
Web barındırma hizmetleri, herhangi bir web sitesinin bel kemiğidir. İyi bir web barındırma hizmeti olmadan, web siteniz iyi bir performans sergileyemez.
Türkiye’de Hizmet Sağlayan Türk Hosting Firmaları
Yabancı Hosting Firmaları
Domain ve Hosting kiralaması yaptığınıza göre artık kendinize ait alanınıza ve web sitesi ismine sahip oldunuz demektir. Ama tarayıcıya domain adresinizi yazdığınızda hiç bir sonuç elde edemeyeceksiniz. çünkü Hosting şirketinizin server’ında DNS yönlendirmesi ile server alanınızla Domaininizi birbirine bağlamanız gerek. Hosting şirketinizden aldığınız şifreden girip DNS yönlendirmesi yaparak bu bağlantıyı sağlayabilirsiniz.
Script Seçimi
En iyi web tasarım yazılımı, kolaylıkla ve kısa sürede sıfırdan bir web sitesi oluşturmanıza yardımcı olabilecek yazılımdır.
Kuracağınız web sitesinin içeriğine uygun olarak hazır satılan ücretli ya da ücretsiz olarak edinebileceğiniz WordPress, Joomla, Drupal gibi scriptler ve bunlara ekleyebileceğiniz eklentiler (pluginler) bulunur. Bu scriptler ile hiç kodlama bilginiz olmasa dahi, kendi sitenizi kurabilirsiniz. Hostinginize yükleyeceğiniz hazır paket şeklindeki script, sizi kurulum konusunda da yönlendirecektir. Ayrıca Html, PHP, Asp gibi bir programlama dili ve hazır şablonları kullanarak kendi sitenizi dizayn edebilir ya da profesyonel bir webmasterdan ücretli hizmet alarak sitenizi oluşturabilirsiniz.
Artık ihtiyaçlarınız dahilinde yayınlayacağınız bir web siteniz var. Bundan sonrası içeriğinize ve arama motorlarına kayıt ederek bulunabilir olmasını sağlamanıza bağlı.
İhtiyaçlarınıza ve Bütçenize Uygun Bir Web Sitesi Platformu/Scripti Nasıl Seçilir?
Bir web sitesi oluşturucu seçerken dikkate alınması gereken çeşitli faktörler vardır. Bir karar vermeden önce ihtiyaçlarınızı ve bütçenizi anlamak önemlidir. Her biri kendi artıları ve eksileri olan birçok farklı web sitesi oluşturucu türü vardır.
Doğru site oluşturucuyu seçmek, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacaktır. Sitenizin tamamını sıfırdan oluşturmanız gerekiyorsa, her ikisi de esneklik ve özelleştirme seçenekleri sunan açık kaynaklı platformlar olan WordPress veya Drupal‘ı kullanmayı düşünmelisiniz. Örneğin, WordPress bir web sitesi yapacaksanız Elementor gibi sürükle-bırak özelliği sunan ve kullanıcı dostu programları tercih edebilirsiniz.
Ancak, yalnızca temel özelliklere sahip basit bir siteye ihtiyacınız varsa, herhangi bir kodlama becerisi gerektirmeden kullanımı kolay olduğu için Wix sizin için en iyi seçenek olabilir.