Yapay Zeka Nedir ve Ne İşe Yarar?

Teknoloji geliştikçe hayatımıza yeni terimler ve şaşkınlık yaratan buluşlar ortaya çıkmaktadır. Bunların başında da yapay zeka gelir. Yapay zeka nedir nasıl geliştirilir?

Yapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zeka kavramı ilk önce Alan Mathison Turing tarafından ‘’Makineler de düşünebilir mi?’’ sorusuyla ortaya atıldı. II. Dünya Savaşı sırasında ihtiyaçlar  doğrultusunda hayata geçirildi. Yapay zekaya ismini  1956 yılında John McCarty verdi.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka, kendisine verilen görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eder ve topladığı bilgilerle kendisini aşamalı olarak geliştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir.

yapay zeka

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Makinelerin deneyim kazanarak öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insana benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılar. Örneğin; satranç oynayan bilgisayarlardan kendi kendine giden arabalar gibi derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanmaktadır.

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Yapay zeka günlük hayatımızda, siber güvenlik, savunma sanayi, sesli yanıt sistemleri, çeviriler,  sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-ticaret, yardımcı robot uygulamaları, endüstri ve sanayi makinaları, teknolojik ürünler gibi alanlarda karşımıza çıkmaktadır.

Yapay Zeka İnsanlığa Fayda Sağlar mı?

Yapay zeka; yeni bir iş kapıları açacak, kullandığımız araçları otonom olacak, uzay çalışmalarında kullanılacak, sağlığımızı sürekli takip edecek ve bu nedenle de günlük yaşantımızda en büyük yardımcılarımızdan biri haline gelecek. Bakıldığında yeni bir kavram gibi görünen yapay zeka aslında yıllardır hayatımızı kolaylaştıran çoğu teknolojik ürünlerde kullanılmaktadır. Bilgisayar ve telefonlarımız yapay zeka algoritmaları tabanlarını kullanarak, insan hayatını daha düzenli bir hale getiriyor.

Yapay Zeka Geliştirilir mi?

Bilim insanlarının son zamanlarda en çok üstünde durduğu konulardan biri olan yapay zeka insanlığa fayda sağlaması için sürekli bir gelişim ve iyileşme halindedir. Sağlık, teknoloji, endüstri gibi alanlarda kullanılan yapay zeka makinalarla olan bağlantımız haline gelmiştir. Her geçen gün değişen ve gelişen dünya düzenin de ihtiyaçlar da farklılaşma gösterdiği için yapay zekanın iyileştirilmesi üzerinde yapılan çalışmalar sıkılık göstermeye başlamıştır. Yapay zeka iyileştirildiğinde ortaya çıkması planlanan durumlar kulağa biraz ütopik gelebilir. Fakat hayata geçirilmesi pek de zor değil.

Yapay Zekanın Zararları Var Mı?

Yapay zeka, yaratılması zor olduğu için maliyeti epey bir fazladır. Geliştirme ve iyileştirme çabaları sonuç vermeyebilir ve harcanan maliyet boşa olabilir. Yapay zeka  amaç olarak insanın yapabileceği her şeyi yapabilmeyi hedeflediği için büyük oranda işsizlik sorunları oluşturabilir. Şu an var olan durumda bile bazı ülkelerde yapay zekadan kaynaklı işsizlik sorunları görülmektedir. İnsanların zekasına düşünmesine ihtiyaç kalmadığı için düşünmeyen ve gelişmeyen bir insanlık ortaya çıkabilir.

Yapay zekanın dezavantajlarından biri de duygularının olmamasıdır. Bu durum da yine gelecek zamanlar da yapay zekanın yarabileceği kaos ve iç savaşalar olma ihtimalini düşündürmektedir. Yapay zeka insanlığa iyilik mi yoksa kötülük mü getirecek yaşayarak göreceğiz.

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *